Nyheter og blogg

Spør en steinsamler!
Funnet noe rart?
[ Les hele saken ]
Oslo meteoritten
Siste nytt!
[ Les hele saken ]
Tips, Ris og Ros
Kontakt oss!
[ Les hele saken ]
Jordskjelv
Her skjelver det nå!
[ Les hele saken ]
Unge steinsamlere.
Spennende hobby!
[ Les hele saken ]

 

 Spennende!

Aktuelt - Hva skjer!

Stokke

 

Auksjon

22. oktober


 Nye norske mineraler:

Sveinbergeitt

 Peterandresenitt

Alflarsenitt


Mineralloven

Lovdata

Samlinger og bøker

Nytt!

Aktuelle lenker:

 

Mutingsrett?

Direktoratet for mineralforvaltning

Spitsbergen Jurassic Research Group

 

Dette prosjektet er historien det største utgravningene foretatt i polare områder i nyere tid.

Svalbard har blitt kanskje bedre kjent ute i verden enn i Norge for forekomsten av marine øgler fra sen juratid.

Siden 2004 har en gjeng med forskere og idealister tilbrakt sommerferiene i denne fantastiske isørkenen som er Norges siste utpost mot nord. Mange internasjonale representanter har etter hvert sluttet seg til teamet for å bli med å skrive en ny bit av historien om disse 145 -150 millioner år gamle øglene.

For historien stopper ikke her! Mange nye arter kommer til å se dagens lys etter mange sesonger i Isfjordens fantastiske landskap.

National Geographic har vært med i ekspedisjonen i en to års periode. Dette blir det jo bra TV av!

Se dokumentaren:

National Geographic

Spennende TV dokumentar fra utgravningene og fiskeøglene og svaneøglenes tidsalder. Denne har ikke vært vist på hverken norsk TV eller på NG sin skandinaviske kanal.

NRK har også fulgt prosjektet i noen sesonger. Her et innslag fra "Katta"

  NRK

I 2009 kom Predator-X på History Chanel i USA. Her er noen små klipp fra filmen og ekstra trailere.

History Chanel

 

For å kunne gjennomføre et så stort prosjekt har det vært nødvendig å gå utenfor ordinære veier for å skaffe de midlene som skulle til for å holde et slikt maskineri i gang. Her er det sponsorer som har lagt grunnlaget for at prosjektet har vært gjennomførbart.

Lanseringstur til Svalbard 12.-15. oktober 2012.

 

Øglegraverne og en del spesielt innbudt drar til Svalbard for å lansere ny barnebok om "Monsterøglene på Svalbard" og samtidig slippes alle artiklene rundt prosjektet som har blitt produsert i løpet av de åtte feltsesongene. Her kommer det til å bli mange spennende ting som vil bli offentliggjort!

En liten forsmak laget vi på Lindmo NRK1 lørdag 06. oktober 2012.

Lindmo

Fredag blir den store bokslippdagen. Da lanserer Jørn Hurum, Torstein Helleve og Esther van Hulsen den nye barneboka om Monsterøglene på Svalbard. En fantastisk formidlingsbok om livet i jurahavet for 150 millioner år siden. Historie og fakta hånd i hånd! Vernissage av malerier og illustrasjoner fra boka på UNIS denne dagen.

Esther van Hulsen har hatt det kunstneriske ansvaret med fantastiske malerier og illustrasjoner. Torstein Helleve er journalist og har lagt tekster til rette for liten og stor. Jørn Hurum er fagelig ansvarlig og idemakeren bak boka.

Løp og kjøp eller spør på ditt nærmeste bibliotek! Kan virkelig anbefales!

Lørdag 13. oktober 2012

Den store videnskapsdagen som blir avholdt i Lassegrotta på UNIS. Her vil det bli avholdt mange foredrag angående prosjektet.

NGT no. 92

Artiklene som en følge av alle disse årenes arbeide vil bli publisert her. Alt fra histologien til epifaunaen og selvsakt alt som til nå har blitt ferdig om øglene. Det vil komme 6 nye arter fra Svalbard her. De nye navnene på artene vil da bli offentlig!

Explorer Allows Public Access to Results of Sea Monster Search

Her blir kjernecruet i ekspedisjonen gjort krus på! Fem av deltagerene som har vært med fra begynnelsen av vi l få en ny art oppkalt etter seg. Dette er:

Magne Høyberget,

Tommy Wensås,

Lena Kristiansen,

Øyvind Enger

Stig Larsen

 

 

2012 Expedition " The final act"

National Geographic  og Forskning.no kommer med blogg om oss under utgravningsperioden.

Explorers Journal

  Blogg

Følg med! Vi kan ikke love at vi klarer å få ut nyheter hver dag, da mye avhenger av at været er stabilt og ikke for mye isbjørn på stranda.

 

Lokasjonen for 2012 er på Wimanfjellet som er det siste området som ikke er utforsket mellom Carolinadalen og Knorringfjellet.

Isfjorden rundt midnatt.

Svalbardværet er noe av det mest facinerende på hele øygruppa. Værmeldinger er noe av det som ikke fungerer her oppe! Været kan skifte fra sol til polartåke (åpner du munnen så smaker det salt. Til å skjære i!) i løpet av 15 minutter.

Årets ekspedisjon blir foreløpig den siste for Spitsbergen Jurassic Research Gruop. Eventyr tar jo slutt en gang, men den nasjonale arven vi har vært med å berge vil det ta minst 10 år til før denne er ferdig preparert og utstillingsklar.

Pliosaurus som lunsjer med ichtyosaurier.

Det finnes skjeletter med tannmerker fra andre øgler, som levde i havet den gangen, vel bevarte. Disse vil i framtden  bli stillt ut på Geologisk Museum - Tøyen i Oslo!

Boka om ekspedisjonen er allerede laget. Sist år ble det trykket en spesialutgave av de beste bildene fra ekspedisjonene! Denne kan bestilles direkte fra trykkeriet for de som er interessert i dette.

Forlaget

I oktober blir det barnebokslipp på Svalbard om Monsterøglene her oppe, samt en offentlig avslutning av prosjektet og et vernissage med Esther van Hulsen. Hun er kunstneren som har illustrert barneboka.

Fakta om funn

Om pliosaurer

For rundt 170 millioner år siden utviklet pliosaurene seg og overtok havet etter fiskeøglene som hadde vært dominerende i tiden før. Dette er en korthalset svaneøgle, men lengden på øglene ble opp til 15 meter! Det har vært laget en fullformat oppblåsbar modell av denne ved NHM i Oslo. Kan medbringes under foredrag hvis plass! 15 x 8 x 4 meter!

 

Om plesiosaurer

Plesiosaurene var en gruppe marinereptiler som utviklet seg fra landlevende krypdyr i triasperioden for rundt 210 millioner år siden. Plesiosaurer kan også kalles svaneøgler. Disse var langhalsede svaneøgler!.

Om ichthyosaurer

Ichthyosaurene var krypdyr med delfinlignende kropp som levde i havet i trias-, jura- og krittperioden. Disse kalles også fiskeøgler. Delfinen fra helvete på folkemunne!


Nettside levert av A Steinhaug Experience med Easy CMS