Nyheter og blogg

Spør en steinsamler!
Funnet noe rart?
[ Les hele saken ]
Oslo meteoritten
Siste nytt!
[ Les hele saken ]
Tips, Ris og Ros
Kontakt oss!
[ Les hele saken ]
Jordskjelv
Her skjelver det nå!
[ Les hele saken ]
Unge steinsamlere.
Spennende hobby!
[ Les hele saken ]

 

 Spennende!

Aktuelt - Hva skjer!

Stokke

 

Auksjon

22. oktober


 Nye norske mineraler:

Sveinbergeitt

 Peterandresenitt

Alflarsenitt


Mineralloven

Lovdata

Samlinger og bøker

Nytt!

Aktuelle lenker:

 

Mutingsrett?

Direktoratet for mineralforvaltning

      

 

VIKINGSTEIN

Christian Krogh (1893) : Vinland

Nyere arkeologiske utgravninger viser at bruken av den optiske virkningen av kalsitt - dobbeltspat - Islandspat - har vært en av de viktigste måtene å navigere i overskyet vær når man skulle ferdes på havet. Hvordan fant Leiv Erikson egentlig veien til Vinland og tilbake?

 

Dobbeltspat også kalt Islandspat - forekommer i enkelte norske forekomster langs Sørlands/Bamlekysten. Denne "edle" varianten, som er gjennomsiktig, av mineralet kalsitt - kalkspatt - er nå bevist at har de optiske funksjonene som hjelpemiddel for navigering og vil også ha vært tilgjengelig for menneskene allerede i vikingtid.

Steinen som ofte har vært omtalt som krystall er i virkeligheten et spaltestykke av kalsitt. Dette mineralet har perfekt spaltbarhet og danner litt skjeve kuber - romber - når disse knuses opp. Dette kan lett forveksles med krystaller.

Mineralet har den samme egenskapen som et moderne polariseringsfilter på kameraet ditt. Tenk at denne funksjonen har vært i bruk i mer enn 1000 år allerede! Navnet Islandsspat kommer av at det var gode forekomster på Island og ble da automatisk forbundet med plassen.

Solstein - sòlarsteinn - har vært et begerp og mange alternativer har vært presentert.

Cordieritt - Iolitt - har også den samme effekten som dobbeltspat, men finnes ofte ikke i så edle varianter at denne kan benyttes. Mineralet i seg selv er svært vanlig på Sørlandet og finnes i noen få forekomster som edle.Disse ble etter sigende slipt ned til kuber og brukt pga. mineralets dikroisme.

Solstein - feltspatvarianten - som inneholder "hematittfloss" - små og tynne krystaller av mineralet hematitt har nok ikke vært brukt i denne forbindelse. Navnet kommer fra det "glimmeret" i steinen som som kommer når du snur denne i riktig vinkel i direkte sollys.

Her har du mulighet til å skaffe deg en liten bit av denne berømte steinen i en stilfull og praktisk gaveinnpakning. Denne finnes nå med oversettelse på tre språk - norsk, tysk og engelsk.
 

Info Vikingstein:

Wikipedia

ABC nyhetene

Viten.no

Forskning. no

 

New Scientist

Hva er dobbeltspat?

Doubel Vision

You Tube bruksanvisninger:

http://www.youtube.com/watch?v=Y8-wESjvJTA

 

Vil du bestille dette produktet fra oss så trykk her og vi sender deg et tilbud på grunnlag av antall.


Nettside levert av A Steinhaug Experience med Easy CMS